Задържането на австралийския гражданин Джок Полфрийман в Центъра за временно настаняване

...
Задържането на австралийския гражданин Джок Полфрийман в Центъра за временно настаняване
Коментари Харесай

Адвокатът на Полфрийман обвини държавата в отвличане

Задържането на австралийския жител Джок Полфрийман в Центъра за временно настаняване на чужденци от страна на Министерство на вътрешните работи е форма на държавно похищение. Това съобщи пред " Сега " юристът му Калин Ангелов, който заяви, че Полфрийман има публикуван паспорт още миналия понеделник.

Въпреки че по закон вътрешното министерство би трябвало да го освободи незабавно, когато получи документ за идентичност, силовото ведомство пробва всевъзможни хватки да го държи под ключ. Полфрийман, който беше наказан на 20 година затвор за убийството на студента Андрей Монов през 2007 година, беше освободен 6 години и половина предварително от пандиза с определение на Апелативния съд на 18 септември. Последва реакция на главния прокурор Сотир Цацаров, който изиска Върховният касационен съд (ВКС) да възобнови делото в Апелативния съд и да стопира освобождението на Полфрийман от пандиза. Зам. вътрешният министър Стефан Балабанов е безапелационен, че австралиецът ще остане в дома за краткотрайно настаняване в Бусманци, до момента в който няма решение на съда.  " Когато позволи прокуратурата, тогава ще бъде освободен ", посочи още Балабанов.

На въпрос на " Сега " дали австралийските управляващи са поискали среща с Полфрийман юристът му отговори позитивно. " Да, в понеделник, 23 септември, беше почивен ден у нас и те горките не знаеха това. Даже с помощта на техните управляващи съумях аз да вляза в Бусманци, тъй като там не пускат юристи в почивни дни ", разяснява адв. Ангелов.  В края на предходната седмица стана ясно, че австралийски дипломати са изразили предпочитание да се срещнат с външния министър Екатерина Захариева в Ню Йорк, само че тя е отклонила предлагането. " Поискаха среща, само че моята стратегия е цялостна от седмица, тъй че напълно за малко просто се ръкувахме. Те споделиха, че имат проблем, аз помолих да се извърнат по консулски път, в случай че имат нещо да питат ", посочи тя. Среща сред консула на Австралия и чиновници на българското външно министерство обаче не е имало.  " В Министерството на външните работи все още не е постъпвало искане от австралийския консул, основан в Атина, за среща с представител на Министерство на външните работи по случая с Полфрийман ", обявиха за " Сега " от ведомството.

Казусът с австралиеца става още по-заплетен заради обстоятелството, че има заповед за неговото експулсиране, издадена от центъра в Бусманци,  и две забрани да напуща България. В закона за чужденците в Република България има текст, който дава право чужденец, който е наказан за тежко съзнателно закононарушение, да бъде експулсиран ", изясни адв. Калин Ангелов. Вътрешният министър Младен Маринов пък уточни, че  " Полфрийман има две забрани от прокуратурата за овакантяване от Република България - по отношение на досъдебното произвеждане и по отношение на лишаването от независимост ”. В понеделник Полфрийман е обжалвал първата възбрана за овакантяване, която е от 2007 година Делото против предварителното освобождение на австралиеца във Върховен касационен съд ще се реши на 23 октомври, като докладчик ще бъде арбитър Жанина Начева, а в съдебния състав влизат Бисер Троянов и Надежда Трифонова.

Според някогашния министър на вътрешните работи и настоящ юрист Емануил Йорданов предварителното стартиране от пандиза на Джок Полфрийман се е трансформирало в политически въпрос и даже визира избора на нов основен прокурор. Адв. Димитър Марковски пък изрази мнение, че не съществува процедура за връщане на австралиеца назад в пандиза. Междувременно казусът стана причина за публично неодобрение, което се насочи към правосъдния състав, взел решението да освободи предварително Полфрийман. Софийската адвокатска гилдия излезе с позиция, с която осъжда атаките против съда и избрани съдии. " Когато публичната рецензия обаче премине допустимия звук и независимостта на съда е сложена под опасност, когато съответни съдии и съдът като цяло са обект на офанзиви, в това число ориентирани против персоналния живот и неприкосновеността на магистрата и неговите близки, е неотложно да бъдат съхранени доверието в съда, неговата самостоятелност и в правосъдната система като цяло ".

ЗАБРАНА

Съуправляващата Вътрешна македонска революционна организация изиска от основния прокурор Сотир Цацаров да приключи активността на Българския хелзинкски комитет (БХК), който е дал позитивно мнение в поддръжка на предварителното освобождение на Полфрийман " поради неприемлива интервенция в правосъдната система на България ". Според вносителите на сигнала  " БХК по директен и индиректен метод оказва напън върху българските магистрати и прави противоконституционна, незаконна, неморална и намерено антибългарска активност ".
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР